Bosklassen - dagverslag 1

Maandag 2 mei 2016

Wat was iedereen zenuwachtig vanmorgen! Ook de meesters en juf waren best zenuwachtig. Wat voor weer zou het worden? Het bleek echter achteraf een zonovergoten dag te worden.
Het is voor meester Willy de laatste keer dat hij mee mag op bosklassen. Op het einde van het schooljaar gaat hij immers op pensioen!
Even na negen nog een laatste kus aan mama en/of papa, en dan reden we richting Ardennen.

We hielden een eerste keer halt aan de stuwdam van de Gileppe in Jalhay. We leerden van meester Rob en meester Willy dat deze stuwdam al meer dan 130 jaar oud is en dat ze in 1878 werd ingehuldigd door koning Leopold II. Ze werd toen gebouwd om altijd voldoende water te hebben voor de textielindustrie in de omgeving van Verviers. In 1971 werd de dam met 10 meter verhoogd en is nu een waterkrachtcentrale om elektriciteit op te wekken. Indrukwekkend!

Rond 11.00 uur kwamen we aan in het ‘Domaine de Mambaye’. De kamers werden gekeurd en de bedden al eens getest. De koffers werden uitgepakt en ieder zocht zijn eigen plekje op de kamer. De knuffels kregen natuurlijk een ereplaatsje.

Om twaalf uur kregen we ons eerste warme middagmaal. Spaghetti Bolognaise Hmmm, lekker! Er werd heel wat gesmuld. De meesters en de juf hadden niet overdreven.
In de namiddag was er een bezoek aan Spa Monopole (waar het Spawater in flessen wordt gedaan) en de stad Spa. Bij Spa Monopole kregen we in kleine groepjes opdrachten die we konden vinden in een leuke tentoonstelling met behulp van een IPad. We kregen een leuk T-shirt en achteraf mochten we natuurlijk proeven van het Spawater. Natuurlijk kozen we allemaal voor de fruitsmaakjes. Meester Rob zei dat hij eigenlijk meer zin had in een fris pintje…

Dan ging het naar het centrum van Spa. De stad Spa dankt zijn bekendheid in de eerste plaats aan haar minerale bronnen. Hun geneeskrachtig water was al gekend door de Romeinen... Vooral in de 18de, 19de en 20ste eeuw stromen de kuurgasten toe uit heel Europa. In het begin van de vorige eeuw werd Spa zelfs de thuisbasis van koningin Marie-Henriette. Dat was de vrouw van Leopold II.

We reden dan met een toeristisch treintje terug naar ons bosklascentrum. Gelukkig, want het was een flinke helling. Dan gingen we ook een uurtje naar de klas. Daar werden de kaartjes naar thuis geschreven en het dagboek bijgevuld. Ook leerden we al iets over onze uitstap van morgen: ‘het veen van Malchamps’. “Daar kan het echt koud zijn,” zeggen de juf en meesters, dus de dikke truien worden alvast klaargelegd.

Iedereen had ondertussen flink honger gekregen. Na de avondactiviteit ging het richting ‘beddebak’. Heimwee?... Blijkbaar worden ma en pa nog niet gemist. De ‘knuffels’ en een kus van de juffrouw doen blijkbaar wonderen.

Tot morgen

 

PS: Bij de foto's kan je enkele sfeerbeelden bekijken!